Obélisque de Louxor

Een eeuwenoud souvenir

Precies in het midden van de Place de la Concorde staat de Obélisque de Louxor, een 23 meter hoge obelisk. De obelisk is afkomstig uit de Egyptische stad Luxor en stamt uit de tijd van farao Ramses II (ca. 1250 c. Chr.). De obelisk is dus ruim 3000 jaar oud. Hij werd naar Parijs gehaald door koning Lodewijk-Philippe en heeft sinds 1833 een plekje op de plaats waar ten tijde van de Franse Revolutie de guillotine stond. De obelisk moet dan ook gezien worden als een markering voor het einde van die revolutie. De gouden punt van de obelisk, de pyramidion, werd overigens pas in 1998 geplaatst. De originele punt was al sinds de oudheid verdwenen; waarschijnlijk is die al gestolen rond 600 v.Chr.


Obélisque de Louxor

Foto: Obélisque de Louxor - A. Le Touze via Wikimedia (CC-BY-SA 3.0)


Openbaar vervoer

Metro

Metro 1 8 12 Metrostation ConcordeKaart: Locatie Obélisque de Luxour


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Obélisque de Louxor vind je ook:

 • Boulevard Haussmann
  Boulevard Haussmann is één van de belangrijkste winkelstraten van Parijs. Hier vind je oa. de warenhuizen Galeries Lafayette en Printemps.

 • Gare Auber
  Bij de opening in 1971 was het Gare Auber het grootste ondergrondse station ter wereld. Nu niet meer, maar nog steeds een fraai staaltje ondergrondse architectuur.

 • Grand Palais
  Het Grand Palais is een enorme glazen expositieruimte in het hart van Parijs. Regelmatig zijn er tentoonstellingen of vinden er andere evenementen plaats, waaronder modeshows.

 • Het Élysée
  Het Élysée-paleis is de officiële residentie van de Franse president. Je vindt het paleis aan de sjieke Rue du Faubourg Saint-Honoré.

 • Jardin des Tuileries
  De Tuilerieën, of voluit de Jardin des Tuileries, zijn de tuinen van het voormalige Palais des Tuileries, dat één geheel vormde met het Louvre. Een heerlijke plek om even tot rust te komen.

 • La Madeleine
  De kerk La Madeleine is één van de meest bekende kerken van Parijs. De kerk, die er uitziet als een Griekse tempel, was aanvankelijk bedoelt als eerbetoon aan de legers van Napoleon.

 • Musée d'Orsay
  In het Musée d'Orsay vind je Franse kunst uit de periode 1848-1915, een tijd van grote vooruitgang en bloei in de kunst, techniek en wetenschap.

 • Musée de l'Armée
  Het Musée de l'Armée is een museum dat gewijd is aan het Franse leger. Het is gevestigd in het Hôtel des Invalides. Je vindt er oa. uniformen en wapens uit alle tijden.

 • Musée de l'Orangerie
  Het Musée de l'Orangerie is vooral bekend omdat je hier acht van de enorme Waterlelie-schilderijen van Monet kunt bekijken. Daarnaast ook werken van oa. Cézanne, Matisse, Renoir en Picasso.

 • Petit Palais
  In het Petit Palais is het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris gevestigd. Je vindt er werken van oa. Rembrandt, Rubens, Cézanne en Monet.

 • Pont Alexandre III
  De Pont Alexandre-III is één van de bekendste bruggen van Parijs. De brug, die het Hôtel des Invalides verbindt met het Grand Palais en het Petit Palais, is rijk gedecoreerd in art noveau-stijl.

Tips Obélisque de Louxor