De RER in Parijs

Metro/sneltram-systeem voor de middellange afstand

Naast de metro vind je in Parijs nog een (deels) ondergronds openbaar-vervoersysteem: de RER. De letters RER staan voor Réseau Express Régional. Het is een vervoermiddel dat je zou kunnen vergelijken met de Amsterdamse sneltram: een soort combinatie van metro en tram.

Het traject van de RER-lijnen loopt, net als de metro, deels ondergronds, maar er zijn ook flinke stukken die, net als een tram, bovengronds lopen. De RER-lijnen worden vooral gebruikt voor verbindingen naar plekken die buiten het centrum van Parijs liggen: naar de buitenwijken (banlieues), maar ook naar bijvoorbeeld Airport Charles-De Gaulle, Disneyland Paris of het Paleis van Versailles.

De RER-lijnen sluiten uitstekend aan op de metro-lijnen. Vaak maken ze gebruik van dezelfde stations, of kun je de metrostations via een ondergrondse tunnel bereiken. Waar je op moet letten is, dat een kaartje voor een rit naar een bestemming buiten het centrum duurder is dan een kaartje binnen het centrum.


Alle RER-lijnen op een rijtje

Hieronder een lijstje met alle RER-lijnen van Parijs. Klik op het nummer of de route voor meer informatie over de betreffende metrolijn:

Lijn Beschrijving
A RER-A verbindt de buitenwijken in het noordwesten en zuidoosten van Parijs met het centrum van de stad.
B RER-B verbindt het centrum met buitenwijken in het noordoosten en zuidwesten - én met vliegveld Paris - Charles de Gaulle.
C RER-C verbindt het centrum met in het noordwesten, westen, zuidwesten en zuiden gelegen buitenwijken.
D RER-D verbindt het centrum van Parijs met buitenwijken in het noorden en het zuiden (en zuidoosten) van de stad.
E RER-E verbindt het centrum van Parijs met de in het oosten en zuidoosten van de stad gelegen buitenwijken.

Tips De RER in Parijs