Arrondissementen van Parijs

De 20 Arrondissementen en hun Quartiers

Parijs kent 20 arrondissementen, die zich alle bevinden binnen de Boulevard Périférique, de beroemde rondweg rond het centrum van Parijs. De nummering van de arrondisementen cirkelt klokgewijs, beginnend in het centrum met nr. 1, als een spiraal naar buiten, eindigend bij nr. 20. Dus: hoe hoger het nummer, des te verder van het centrum.


Klik op

Kaart: Klik op een arrondissement voor meer informatie

Alle arrondissementen op een rijtje

Een arrondissement is een soort van deelgemeente, met elk een eigen stadhuis en burgemeester. De huidige indeling bestaat al sinds 1860. Behalve de spiraalvormige verdeling ontbreekt verder eigenlijk alle logica mbt. de keuze van deze indeling. Sommige van de arrondissemenen zijn heel klein en hebben relatief weinig inwoners, zoals bv. het 1e arrondissement, andere zijn juist heel groot en/of heel dichtbevolkt.

Hieronder vindt  je een overzicht van de arrondissementen van Parijs:

De arrondissementen van Parijs

1e arrondissement: Louvre
Het eerste arrondissement bevindt zich in het hart van Parijs en is genoemd naar het voormalige paleis - nu museum - het Louvre.

2e arrondissement: Bourse
Het 2e arrondissement is het kleinste arrondissement van van Parijs. Het maakte deel uit van het zakelijke district. Hier vind je enkele prachtige winkelpassages.

3e arrondissement: Temple
Het derde arrondissement is qua oppervlakte het één na kleinste arrondissement van Parijs. Het omvat een deel van de populaire wijk Le Marais.

4e arrondissement: Hôtel de Ville
Het vierde arrondissement van Parijs ligt aan de noordkant van de Seine en omvat een deel van het Île de la Cité en het hele Île Saint-Louis.

5e arrondissement: Panthéon
Het vijfde arrondissement ligt aan de zuidzijde van de Seine. Het is genoemd naar het Panthéon, dat zich ook in deze wijk bevindt.

6e arrondissement: Luxembourg
Het 6e arrondissement van Parijs ligt aan de zuidkant van de Seine. Het is genoemd naar het Palais du Luxembourg, dat zich ook in deze wijk bevindt.

7e arrondissement: Palais-Bourbon
Het 7e arrodissement van Parijs huist enkele van de belangrijkste toeristische attracties van de stad, waaronder de Eiffeltoren en het Hôtel des Invalides.

8e arrondissement: Elysée
Het 8e arrondissement van Parijs bevindt zich aan de noordzijde van de Seine. Hier vind je chique winkelstraten met winkels van exclusieve merken als Louis Vuitton en Hermès.

9e arrondissement: Opéra
Het 9e arrondissement van Parijs ligt ten noorden van de Seine. Het is vooral bekend vanwege de beroemde winkelstraten en warenhuizen - en natuurlijk de Opéra.

10e arrondissement: Entrepôt
Het 10e arrondissement van Parijs huist maar liefst twee van de belangrijkste treinstations van Parijs: het Gare du Nord en het Gare de l'Est.

11e arrondissement: Popincourt
Het 11e arrondissement van Parijs ligt aan de noordzijde van de Seine. Het is één van de meest dichtbevolkte gebieden van Parijs én van Europa.

12e arrondissement: Reuilly
Het 12e arrondissement van Parijs, Reuilly, is qua oppervlakte één van de grootste. Ruim tweederde van het gebied wordt ingenomen door parken.

13e arrondissement: Gobelins
Je vindt het 13e arrondissement van Parijs in het zuidoosten van de stad. Hier vind je ook het Quartier Asiatique, de grootste Azatische gemeenschap van Frankrijk.

14e arrondissement: Observatoire
Het 14e arrondissement van Parijs bevindt zich in het zuiden van de stad. Het omvat onder andere de beroemde wijk Montparnasse.

15e arrondissement: Vaugirard
Het 15e arrondissement van Parijs, Vaugirard, is het meest dichtbevolkte arrondissement van Parijs. Toch is de wijk relatief rustig, vooral omdat er weinig toeristen te vinden zijn.

16e arrondissement: Passy
Het 16e arrondissement, Passy, is het 'duurste' arrondissement van Parijs. Dat is goed te zien aan de prachtige huizen, de lange avenues, de vele musea en prestigieuze scholen.

17e arrondissement: Batignolles-Monceau
Het 17e arrondissement van Parijs, Batignolles-Monceau, bevindt zich in het noordwesten van de stad. Je vindt hier vooral woonwijken en kantoorgebouwen,

18e arrondissement: Butte-Montmartre
In het 18e arrondissement vind je de kunstenaarswijk Montmartre en de beroemde vlooienmarkt Les Puces bij Porte de Clignancourt.

19e arrondissement: Buttes-Chaumont
Het 19e arrondissement, Buttes-Chaumont, is het meest noordelijk gelegen arrondissement van Parijs. Je vindt hier twee van de grootste parken van Parijs.

20e arrondissement: Ménilmonant
Het 20e arrondissement van Parijs, Ménilmonant, bevindt zich in het oosten van de stad. Hier vind je de beroemde begraafplaats Père-Lachaise.

Tips Arrondissementen van Parijs