Het 1e arrondissement

Louvre: het 1e arrondissement van Parijs

Het eerste arrondissement bevindt zich in het hart van Parijs en is genoemd naar het voormalige paleis - nu museum - Het Louvre. Het 1er arrondissement bevindt zich ten noorden van de Seine en omvat ook het westelijke deel van het Île de la Cité.


1

Kaart: Het 1e arrondissement van Parijs

Oudste stukje Parijs

Het 1e arrondissement is het oudste deel van Parijs en kent dus ook de langste geschiedenis. Dit stukje van Parijs wordt al duizenden jaren bewoond. Het is met een oppervlakte van nog geen 2km² één van de kleinste arrondissementen van Parijs - en omdat een groot deel van die oppervlakte in beslag wordt genomen door het enorme Louvre, enkele musea en kerken en de Tuilerieën, nu één van de minst dichtbevolkte.


1e arrondissement: Louvre

Foto: Het Louvre gezien vanaf de Tulerieën

De wijken van het 1e arrondissement

Het 1e arrondissement omvat de wijken (quartiers) Saint-Germain-l'Auxerrois, Les Halles, Palais-Royal en Place Vendôme.

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je een lijstje met een aantal bezienswaardigheden die je kunt vinden in het 1e arrondissement:

Bezienswaardigheden in het 1e arrondissement van Parijs

De Batobus
De batobus is een hop-on hop-off rondvaartboot, die je bij verschillende bezienswaardigheden langs de Seine brengt.

De Seine
De rivier de Seine is de levensader van Parijs. De rivier is onlosmakelijk verbonden met het ontstaan van de stad. Nu is het een heerlijke plek om even tot rust te komen.

Didier Ludot
De winkel van Didier Ludot is de grootste - en duurste - winkel voor vintage kleding in Parijs. Je vindt er kleding van oa. Chanel, Louis Vuitton en Yves Saint-Laurent.

Gare Châtelet - Les Halles
Het Gare Châtelet - Les Halles is het grootste ondergrondse station ter wereld. Boven het station bevindt zich het winkelcentrum Forum des Halles.

Jardin des Tuileries
De Tuilerieën, of voluit de Jardin des Tuileries, zijn de tuinen van het voormalige Palais des Tuileries, dat één geheel vormde met het Louvre. Een heerlijke plek om even tot rust te komen.

La Samaritaine
La Samaritaine was ooit het grootste warenhuis van Parijs - tot het in 2005 plotseling haar deuren sloot. Nu wordt het verbouwd en krijgt het een nieuwe bestemming.

Louvre - Musée du Louvre
Het Louvre is het grootste en bekendste museum van Parijs en het drukst bezochte museum ter wereld. Jaarlijks bezoeken bijna 10 miljoen mensen het museum.

Musée de l'Orangerie
Het Musée de l'Orangerie is vooral bekend omdat je hier acht van de enorme Waterlelie-schilderijen van Monet kunt bekijken. Daarnaast ook werken van oa. Cézanne, Matisse, Renoir en Picasso.

Pont des Arts
De Pont des Arts is populaire voetgangersbrug over de Seine. De brug dreigde in de zomer van 2014 te bezwijken onder het gewicht van bijna een miljoen love locks.

Pont Neuf
De Pont Neuf is de oudste brug van Parijs. De brug bevindt zich in het hartje van Parijs en verbindt het Île de la Cité met beide oevers van de Seine.

Sainte-Chapelle
Op het Île de la Cité vindt je naast de Notre-Dame nog een fraai voorbeeld van Gotische architectuur: de Sainte-Chapelle. De kapel maakte aanvankelijk deel uit van het paleis van koning Lodewijk IX.

Tips 1e arrondissement: Louvre