De Museums van Parijs

Alle museums van Parijs op een rijtje

Geen stad ter wereld is zo gevuld met musea als Parijs. Naast bekende musea als het Louvre en Musée d'Orsay zijn er nog tientallen, die zeker ook de moeite waard zijn. Hieronder vind je een handig overzicht. Op de pagina van het museum vind je oa. een beschrijving, een plattegrond, de openingstijden en hoe je het museum per OV kunt bereiken.


De lijst hieronder is nog niet compleet.
Regelmatig worden ontbrekende musea toegevoegd.


De musea van Parijs

l'Adresse - Musée de la Poste
Het Musée de la Poste is gewijd aan alles wat met post te maken heeft. Van postkoetsen tot postzegels - je vindt het in dit museum.

Centre Pompidou
Het Centre Georges-Pompidou is één van de meest opvallende gebouwen in Parijs. In het gebouw vind je onder andere het grootste museum voor moderne kunst in heel Europa.

Cinémathèque Française
De Cinémathèque Française huisvest één van de grootste filmarchieven ter wereld. Er worden dagelijks films getoond en daarnaast regelmatig exposities georganiseerd.

Cité des Sciences et de l'Industrie
Het wetenschapsmuseum Cité des Sciences et de l'Industrie ligt in het Parc de la Villette. Het omvat onder andere een planetarium, een aquarium en een IMAX-bioscoop.

Grand Palais
Het Grand Palais is een enorme glazen expositieruimte in het hart van Parijs. Regelmatig zijn er tentoonstellingen of vinden er andere evenementen plaats, waaronder modeshows.

Louvre - Musée du Louvre
Het Louvre is het grootste en bekendste museum van Parijs en het drukst bezochte museum ter wereld. Jaarlijks bezoeken bijna 10 miljoen mensen het museum.

Manufacture des Gobelins
De Manufacture des Gobelins is een werkplaats waar kostbare wandtapijten worden gemaakt. De fabriek is nog steeds in gebruik, maar ook te bezichtigen.

Musée Condé
Het Musée Condé is gehuisvest in het indrukwekkende Château de Chantilly op ca. 60km van Parijs. Het kasteel heeft prachtige tuinen en een wereldberoemde collectie handschriften.

Musée de l'Air et de l'Espace (MEA)
Dit lucht- en ruimtevaartmuseum is gevestigd op Airport Paris-Le Bourget. De collectie omvat oa. Mirage-straaljagers en een Concorde.

Musée de la Magie
Het Musée de la Magie is een museum dat gewijd is aan de goochelkunst. Het is gevestigd in de 16e-eeuwse kelders van het huis van de beroemde Marquis de Sade.

Musée de l'Armée
Het Musée de l'Armée is een museum dat gewijd is aan het Franse leger. Het is gevestigd in het Hôtel des Invalides. Je vindt er oa. uniformen en wapens uit alle tijden.

Musée de l'Orangerie
Het Musée de l'Orangerie is vooral bekend omdat je hier acht van de enorme Waterlelie-schilderijen van Monet kunt bekijken. Daarnaast ook werken van oa. Cézanne, Matisse, Renoir en Picasso.

Musée de Montmartre
Het Musée de Montmartre is gevestigd in twee eeuwenoude panden. De schilder Renoir schilderde hier enkele van zijn bekendste werken.

Musée d'Orsay
In het Musée d'Orsay vind je Franse kunst uit de periode 1848-1915, een tijd van grote vooruitgang en bloei in de kunst, techniek en wetenschap.

Musée du Luxembourg
Het Musée du Luxembourg was het eerste museum dat voor het publiek toegankelijk was. Het museum wordt nu vooral gebruikt voor tentoonstellingen.

Musée du quai Branly
Het Musée du quai Branly is een modern etnografisch museum. De collectie bevat voorwerpen en kunstwerken uit Afrika, Azië, Oceanië, Australië en Amerika.

Musée National d'Art Moderne
Het Musée National d'Art Moderne is het grootste museum voor moderne kunst in Europa. Je vind het in het Centre Pompidou.

Musée Picasso Paris
Het Musée Picasso Paris herbergt een grote collectie kunstwerken van de wereldberoemde kunstenaar Pablo Picasso.

Musée Rodin Paris
Het Musée Rodin is geheel gewijd aan de werken van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Je vindt er oa. het wereldberoemde beeld 'De Denker'.

Muséum National d'Histoire Naturelle (MNHN)
Het Muséum National d'Histoire Naturelle (MNHN) is het nationale natuurhistorisch museum van Frankrijk. Het heeft één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld.

Palais de la Découverte
Het wetenschapsmuseum Palais de la Découverte ('Paleis van de Ontdekkingen') is gevestigd in de westelijke vleugel van het Grand Palais.

Petit Palais
In het Petit Palais is het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris gevestigd. Je vindt er werken van oa. Rembrandt, Rubens, Cézanne en Monet.

Paleis van Versailles
Het Château de Versailles was de residentie van 'zonnekoning' Lodewijk XIV. Het paleis en bijbehorende tuinen zijn wereldberoemd. Versailles ligt ca. 20km van het centrum van Parijs.

Tips Museums in Parijs