Met de auto naar Parijs

Ga goed voorbereid op pad

Ga je voor het eerst met de auto naar Parijs, dan is het handig om alvast te weten wat je ongeveer te wachten staat en waar je rekening mee moet houden. Hieronder leees je alles over het rijden naar Parijs, de weg ernaar toe, tol, tanken, parkeren, de verplichte milieusticker en wat je zoal kunt verwachten op de beroemde Périphérique - de rondweg van Parijs.


Met de auto naar Parijs - Handige tips

Foto: De auto is niet weg te denken uit het straatbeeld van Parijs


Afstand en reistijd

Wat betreft afstand is het rijden met de auto naar Parijs goed te doen. Afhankelijk van waar je in Nederland woont ben je 4 tot 8 uur onderweg. In het tabelletje hieronder zie je de afstand vanaf verschillende plaatsen in Nederland tot Parijs en de reistijd waar je ongeveer op moet rekenen.

  Afstand Reistijd
Groningen 650 km 7 uur
Enschede 600 km 6½ uur
Amsterdam 500 km 5½ uur
Arnhem 500 km 5½ uur
Utrecht 475 km 5 uur
Den Bosch 450 km 5 uur
Rotterdam 450 km 5 uur
Maastricht 400 km 4 uur

Tabel: Afstand en reistijd naar Parijs vanuit verschillende plaatsen


De route naar Parijs

De snelste en meest gebruikte route door Nederlanders is:

Breda (A27) - Antwerpen (E19) - Gent (E17) - Lille (A1/E19) - Parijs

Alleen als je vertrekt vanuit het zuiden van Limburg, ligt de volgende route meer voor de hand:

Luik (E25) - Charleroi (E42) - Mons (E19) - Combles (A1/E19) - Parijs

Om in Frankrijk gebruik te kunnen maken van de snelweg (autoroute), moet je tol (péage) betalen. Dat kost je ongeveer €15.


Route naar Parijs

Kaart: Route naar Parijs vanuit Utrecht en Maastricht


De Périphérique

De Boulevard Périphérique (BP) is een ringweg van ongeveer 35 km lang rond het centrum van Parijs. De weg ziet eruit als een snelweg, maar dat is het niet. De maximum snelheid is 80km/h.

Dat is ook de snelheid die veel automobilisten en motorrijders willen rijden, al staat de boel muurvast - wat regelmatig voorkomt. Je moet ook niet vreemd opkijken van automobilisten die bumperkleven en rechts inhalen.

Medeweggebruikers kunnen al snel agressief reageren op wat je doet: als je even niet oplet, maar ook bij netjes invoegen moet je niet vreemd opkijken als anderen je boze blikken, gebaren, geluid- en/of lichtsignalen geven.

Tip: vindt je het allemaal erg druk en onoverzichtelijk, blijf dan, tot je uit moet voegen, in de tweede baan van rechts.


Boulevard Periferique, Parijs

Foto: De Péripherique door Remi Jouan via Wikimedia


Navigatiesysteem

Een navigatiesysteem is erg handig, omdat je dan beter op de weg en andere weggebruikers kunt letten. Zeker op weg naar Parijs en op de Périphérique is een navigatiesysteem een zeer handig hulpmiddel.

Ben je eenmaal in Parijs, houd er dan rekening mee dat je navigatiesysteem soms niet altijd even goed werkt. Dit komt door de vele hoge gebouwen, stalen bruggen, viaducten en straten met bomen. Al die zaken bemoeilijken het contact tussen je navigatiesysteem en de GPS-satellieten.

Tip: Mocht je systeem even niet werken, dan zijn een kaart, een back-up op papier en een medepassagier in dat geval geen overbodige luxe.


Brandstof

Benzine

Gewone Euro 95 is langs de snelweg nauwelijks meer te verkrijgen en vervangen door E10 (bevat 10% bijmenging van bio-ethanol). Je doet er goed aan te controleren of je auto geschikt is voor E10. Dan kan via deze site. Kan je auto (of motor) niet op E10 rijden, tank dan Super sans plomb 98.

LPG

LPG heet in Frankrijk GPL. Je doet er goed aan om vooraf te kijken waar je het kunt tanken. Dat kan oa. via deze website. Om LPG (GPL) te kunnen tanken, heb je een zg. Italië-nippel nodig. Deze kun je bij verschillende webshops kopen voor ca. €10.

Electrisch

Oplaadpunten zijn in Frankrijk en België helaas nog wat schaarser dan in Nederland. Een handige website is Oplaadpunten.nl, waar je oa. oplaadpunten in Frankrijk en België kunt vinden.


Parkeren

Parkeren in Parijs is niet goedkoop. Bij sommige hotels is parkeren echter gratis of kan het tegen een kleine vergoeding. Beschik je niet over een gratis of goedkope parkeerplaats, dan kun je gebruikmaken van één van de vele parkeergarages of - als je dat durft - je auto op straat parkeren.

Parkeergarages

Hoe dichter je bij het centrum komt, hoe duurder het parkeren wordt. In de parkeergarages kan dat oplopen tot bijna 5 euro per uur of 50 euro per dag.

Tip: Een bekende Franse keten van parkeergarages is Indigo (voorheen Vinci Park). Deze garages zijn netjes en modern en worden bovendien bewaakt.

Parkeren op straat

Voor parkeren op straat betaal je in het centrum ook rond de 5 euro per uur. Je mag je auto dan maximaal 2 uur op de parkeerplaats laten staan. Betalen doe je met je creditcard of een Paris Carte-parkeerkaart. Deze kun je kopen voor €15 tot €40. Vergeet vooral niet de parkeerkaart uit de automaat duidelijk zichtbaar achter je voorruit te leggen.

Tip: Zet je auto niet op de handrem. Parijzenaars willen nog wel eens met hun bumper tegen je auto duwen om een parkeerplaatsje te creëren of te vergroten.


Verplicht in de auto aanwezig

In Frankrijk dienen de de volgende zaken aanwezig te zijn in je auto:

  • Een gevarendriehoek. In geval van pech of bij een ongeval ben je als bestuurder verplicht je alarmlichten in te schakelen en een gevarendriehoek te plaatsen. Deze dien je op een afstand van teminste 30 meter neer te zetten. Dit geld overigens niet voor de snelweg (autoroute), omdat het plaatsen van een driehoek hier te gevaarlijk is.

  • Een Veiligheidshesje. Deze dien je in je auto te bewaren, omdat de bestuurder in geval van een ongeluk de auto alleen mag verlaten met een veiligheidsvestje aan. Het is verstandig om ook voor de andere inzittenden een hesje mee te nemen. Let er bij aanschaf op dat ze voldoen aan de EN471-norm.

  • Een alchoholtest (éthylotest of alcooltest). Iedere bestuurder is verplicht er één bij zich je hebben. Met deze test kunnen bestuurders, in geval van twijfel, zelf bepalen of ze al dan niet in staat zijn hun voertuig te besturen.


Verplichte milieusticker

Sinds 15 januari 2017 is Parijs een zg. milieuzone (Zone à Circulation Restreinte of ZCR). Dit betekent onder andere dat op alle voertuigen van ná 1997 een milieusticker (CQA, Certificat Qualité de l'Air of Vignet Crit'Air) moeten hebben. Deze stickerplicht geldt voor alle auto's na 1997, dus ook voor buitenlandse auto's.

Omvang milieuzone
De milieuzone betreft het hele gebied binnen de Boulevard Périphérique.

Verschillende categorieën
Er zijn 6 verschillende categorieën, afhankelijk van de uitstoot van de auto:

De categorieën zijn bedoeld om onderscheid te maken in de mate van vervuiling van het voertuig. Op dagen wanneer er veel smog in de lucht hangt (pics de pollution), zijn delen van de binnenstad voor de meest vervuilende auto's niet toegankelijk.

Plaatsing van de sticker
Deze sticker dient duidelijk zichtbaar geplaatst te zijn aan de rechterzijde (de passagierszijde) van de voorruit, in de benedenhoek.

Oude auto's
Auto's (benzine/diesel) die gebouwd zijn vóór 1997 kunnen geen sticker aanvragen. Deze auto's mogen op doordeweekse dagen tussen 8.00 uur en 20.00 uur helemaal niet meer de binnenstad in.

Boete
Auto's die de binnenstad binnenrijden zonder sticker kunnen worden beboet.

Geldigheid
Het vignet is niet alleen geldig in Parijs, maar ook in andere Franse steden waar (soms) milieuzones of -beperkingen gelden, zoals in Grenoble, Lyon en Lille. De stickers zijn onbeperkt geldig (mits ze goed leesbaar zijn).

Milieusticker aanschaffen
De stickers worden op kenteken uitgegeven. Ze zijn - ook voor buitenlanders - online te bestellen via deze website van de Franse overheid: www.certificat-air.gouv.fr. De kosten bedragen ongeveer 5 euro inclusief verzendkosten naar Nederland.

Tip: De levertijd van de sticker is 4 tot 6 weken, dus vraag 'm op tijd aan!


Toch maar niet met de auto?

Wil je het gedoe rond je auto liever niet, ga dan lekker met de trein of met het vliegtuig naar Parijs. Wat betreft kosten kunnen deze alternatieven vaak goed met de auto concurreren. Zeker als je brandstof, de hoge parkeerkosten en het risico op wat autoschade meerekent.

Bovendien ben je ook sneller in Parijs. Met de Thalys rijdt je van Amsterdam naar Parijs in 3½ uur. Met het vliegtuig gaat het nog sneller: in minder dan 1½ uur vlieg je van Amsterdam-Schiphol naar Parijs-Charles de Gaulle. Kun je dus zowel langer als onbezorgder van Parijs genieten!

Tips Met de auto naar Parijs - Handige tips