Naar Parijs!

Verschillende manieren om naar Parijs te gaan

Oke, je gaat naar Parijs. De volgende vraag die dan opkomt is nartuurlijk: Hoe?! Dat kan natuurlijk op verschillende manieren: er zelf naartoe rijden met je auto, gezellig samen met anderen in met een bus, met een snelle Thalys-trein of - nog sneller - met het vliegtuig. Op deze pagina vind je informatie en tips die je kunnen helpen bij het bepalen van de - voor jou - juiste keuze!


Met de auto

Wat betreft afstand is het rijden met de auto naar Parijs goed te doen. Afhankelijk van waar je in Nederland vertrekt, ben je 4 tot 8 uur onderweg.

Voordelen

Het fijne van de auto is natuurlijk dat jij bepaalt wanneer je vertrekt en hoe je rijdt. Je hoeft ook geen rekening te houden met medepassagiers - behalve dan degenen die je zelf uitgekozen hebt.

Nadelen

Als je met de auto gaat, moet je naast reistijd en brandstofkosten ook rekening houden met het feit dat parkeren in Parijs flink prijzig is, en dat autorijden in de Franse hoofdstad op z'n minst een uitdaging voor je moet zijn. Onderweg moet je rekening houden met oponthoud vanwege wegwerkzaamheden of files.

Verder lezen: Met de auto naar Parijs


Met de trein

Woon je in de buurt van een station, dan is de trein een goede optie om naar Parijs te reiden. Je rijdt dan eerst met een gewone trein naar Amsterdam, Rotterdam of Antwerpen, om daar over te stappen in de snelle Thalys. Vanaf dat moment rijdt je met een vaartje van zo'n 300 kilometer per uur de Franse hoofdstad tegemoet.

Voordelen

Met de Thalys ben je vrij snel in Parijs. Onderweg kun je werken of een boek lezen. Ook kun je onderweg bellen en gebruik maken van internet. Ben je met meerdere personen, dan kun je gezellig tegenover elkaar zitten. Je hoeft je geen zorgen te maken over je auto.

Nadelen

Wil je enigszins prijsbewust op pad, dan moet je je reis ruim voor de vertrekdatum boeken. Je reistijd wordt aanzienlijk verlengt als je eerst een flinke afstand moet afleggen om bij een Thalys-station te komen. Dat geldt dus voor iedereen die niet in het westen van het land woont. Voor lange mensen is de beperkte beenruimte in de trein wat onhandig.

Verder lezen: Met de trein naar Parijs


Met het vliegtuig

In de meeste gevallen is het vliegtuig de snelste manier om in Parijs te komen. Je vliegt in minder dan anderhalf uur van Schiphol naar Parijs.

Voordelen

Er zijn dagelijks vele vluchten naar Parijs - en terug. Eénmaal in het vliegtuig, ben je zo in Parijs. Er wordt flink gestunt met de prijs van de tickets. Vaak ben je goedkoper uit dan met de trein. In Parijs hoef je je geen zorgen te maken over je auto.

Nadelen

Net als met de trein moet je je vlucht liefst ruim voor de vertrekdatum boeken. Je reistijd wordt  aanzienlijk verlengt als je eerst een flinke afstand moet afleggen om bij Schiphol te komen. Ook wordt je ruim voor vertrek van het vliegtuig al bij de gate verwacht. Eenmaal aangekomen op Airport Charles de Gaulle is het nog ruim 3 kwartier rijden met de metro voor je écht in hartje Parijs bent.

Verder lezen: Met het vliegtuig naar Parijs


Met de bus

In de zomermaanden en rond kerst pendelen diverse touroperators naar Parijs. Vaak wordt zo'n reis gecombineerd met een verblijf van één of enkele nachten en zit er een heel programma aan vast met allerlei activiteiten en excursies. Buiten deze seizoensdiensten kun je ook met een lange-afstandslijnbus naar Parijs. Die rijden het hele jaar door.

Voordelen

Busreizen zijn zeer goedkoop. Er is flinke concurrentie en dat zie je terug in de prijzen. De sfeer in de bus is vaak gezellig en je maakt dan ook snel nieuwe vrienden. De door touroperators georganiseerde excursies zijn voor sommigen ook een pluspunt.

Nadelen

Een busreis moet je vaak ruim van tevoren boeken. Opstappunten zijn niet altijd even dicht in de buurt. Een reis met een tourbus duurt aanmerkelijk langer dan met elk andere vervoermiddel: zo'n 8 tot 10 uur. Gedurende de reis heb je weinig of geen rust of privacy. Een bus heeft gauw last van verkeersopstoppingen en oponthoud, waardoor de reis nog langer kan duren.

Verder lezen: Met de bus naar Parijs


De voor- en nadelen op een rijtje

In onderstaande tabel hebben we de voor- en nadelen van de verschillende vervoersmiddelen voor je op een rijtje gezet - met daarbij een indicatie van reistijden en reiskosten.

Om de opties te kunnen vergelijken, gaan we uit van een reis van twee personen vanuit Utrecht - met een verblijf van 4 dagen. Dat betekent onder andere, dat in het geval van een reis per vliegtuig of Thalys eerst naar Amsterdam-Schiphol gereden moet worden - en in het geval van een reis per auto de auto gedurende het verblijf in Parijs 's nachts in een veilige parkeergarage moet staan.

De verblijfskosten (bv. hotel) en de kosten voor vervoer in Parijs zijn niet meegenomen in dit overzicht.

  Reistijd Kosten Comfort Flexibiliteit
Auto 5 uur ca. € 250 + +
Bus 8-10 uur ca. € 50 - -
Trein 3½ uur ca. € 180 +/- -
Vliegtuig 2½ uur ca. € 240 +/- -

Tabel: Reiskosten (2 personen, vanuit Utrecht, retour, 4 dagen)

Tips Naar Parijs!