Jardin des Tuileries

Publiek park in voormalige paleistuinen

De Tuilerieën, of voluit de Jardin des Tuileries, zijn de tuinen van het voormalige Palais des Tuileries. Dat paleis werd in 1559 door Catharina de Medici gebouwd na de dood van haar man, koning Henri II. Het paleis vormde één geheel met het Louvre en was het belangrijkste paleis van Parijs. Ten tijde van de Franse Revolutie werd het paleis meermaals bestormd, maar overleefde de aanvallen. Later gebruikte Napoleon Bonaparte het als zijn werkpaleis.


Jardin des Tuileries

Foto: Jardin des Tuileries

Het verdwenen paleis

Bij een opstand in 1871, ten tijde van de Commune van Parijs,  werd het paleis verwoest en in 1882 geheel gesloopt. De bijbehorende tuinen werden al gauw in beslag genomen door de bevolking van Parijs, dat er werd vermaakt door poppenkasten en acrobaten. Ook vond je er allerhande kraampjes met speelgoed, limonade en etenswaren.

De plek waar het paleis stond maakt nu deel uit van het park. Het is nog steeds publiek toegankelijk en ook nog steeds een heerlijk plek om te vertoeven - al zijn de kraampjes, acrobaten en de poppenkasten inmiddels wel verdwenen.


Openbaar vervoer

Metro

Metro 1 Metrostation TuileriesKaart: Jardin des Tuileries


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Jardin des Tuileries vind je ook:

 • Gare Auber
  Bij de opening in 1971 was het Gare Auber het grootste ondergrondse station ter wereld. Nu niet meer, maar nog steeds een fraai staaltje ondergrondse architectuur.

 • La Madeleine
  De kerk La Madeleine is één van de meest bekende kerken van Parijs. De kerk, die er uitziet als een Griekse tempel, was aanvankelijk bedoelt als eerbetoon aan de legers van Napoleon.

 • Louvre - Musée du Louvre
  Het Louvre is het grootste en bekendste museum van Parijs en het drukst bezochte museum ter wereld. Jaarlijks bezoeken bijna 10 miljoen mensen het museum.

 • Musée d'Orsay
  In het Musée d'Orsay vind je Franse kunst uit de periode 1848-1915, een tijd van grote vooruitgang en bloei in de kunst, techniek en wetenschap.

 • Musée de l'Orangerie
  Het Musée de l'Orangerie is vooral bekend omdat je hier acht van de enorme Waterlelie-schilderijen van Monet kunt bekijken. Daarnaast ook werken van oa. Cézanne, Matisse, Renoir en Picasso.

 • Obélisque de Louxor
  Precies in het midden van de Place de la Concorde staat de Obélisque de Louxor, een 23 meter hoge obelisk afkomstig uit de Egyptische stad Luxor. Ze stamt uit de tijd van farao Ramses II.

 • Rue de la Paix
  De Rue de la Paix is één van de bekendste én duurste winkelstraten van Parijs. Hij staat vooral bekend als straat van juweliers, met winkels van oa. Cartier en Harrison.

Tips Jardin des Tuileries