Het Élysée

De officiële residentie van de Franse president

Het Élysée-paleis is de officiële residentie van de Franse president. Je vindt het paleis aan de sjieke Rue du Faubourg Saint-Honoré, waar ook enkele ambassades en exclusieve winkels vindt. Het paleis werd gebouwd tussen 1718 en 1722 en was oorspronkelijk de stadswoning (hôtel particulier) van de rijke edelman Louis Henri de La Tour d'Auvergne. Later werd het door koning Lodewijk XV gekocht, die er zijn maitresse Marquise de Pompadour in onderbracht. Sinds 1873 is het de officiële residentie van de Franse presidenten. Sommige presidenten (waaronder Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy) gebruikten het Élysée daadwerkelijk als woning, anderen slechts als 'werkpaleis'.


Het Élysée

Foto: Ingang van het Élysée door Britchi Mirela via Wikimedia (CC BY-SA 3.0)


Openbaar vervoer

Metro

Metro 1 13 Metrostation Champs-Élysées - Clemenceau
Kaart: Locatie Élysée


Praktische informatie

Adres

Palais de l'Élysée
55, Rue du Faubourg Saint-Honoré
75008 Paris, France

Openingstijden

Slechts af en toe worden het paleis of de bijbehorende tuinen opengesteld voor publiek.


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Het Élysée vind je ook:

 • Boulevard Haussmann
  Boulevard Haussmann is één van de belangrijkste winkelstraten van Parijs. Hier vind je oa. de warenhuizen Galeries Lafayette en Printemps.

 • Gare Saint-Lazare
  Vanaf Gare Saint-Lazare vertrekken treinen richting het westen van Frankrijk. Het station was een geliefd onderwerp van kunstenaars uit de 19e eeuw, waaronder Claude Monet.

 • Grand Palais
  Het Grand Palais is een enorme glazen expositieruimte in het hart van Parijs. Regelmatig zijn er tentoonstellingen of vinden er andere evenementen plaats, waaronder modeshows.

 • La Madeleine
  De kerk La Madeleine is één van de meest bekende kerken van Parijs. De kerk, die er uitziet als een Griekse tempel, was aanvankelijk bedoelt als eerbetoon aan de legers van Napoleon.

 • Musée de l'Orangerie
  Het Musée de l'Orangerie is vooral bekend omdat je hier acht van de enorme Waterlelie-schilderijen van Monet kunt bekijken. Daarnaast ook werken van oa. Cézanne, Matisse, Renoir en Picasso.

 • Obélisque de Louxor
  Precies in het midden van de Place de la Concorde staat de Obélisque de Louxor, een 23 meter hoge obelisk afkomstig uit de Egyptische stad Luxor. Ze stamt uit de tijd van farao Ramses II.

 • Palais de la Découverte
  Het wetenschapsmuseum Palais de la Découverte ('Paleis van de Ontdekkingen') is gevestigd in de westelijke vleugel van het Grand Palais.

 • Petit Palais
  In het Petit Palais is het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris gevestigd. Je vindt er werken van oa. Rembrandt, Rubens, Cézanne en Monet.

 • Pont Alexandre III
  De Pont Alexandre-III is één van de bekendste bruggen van Parijs. De brug, die het Hôtel des Invalides verbindt met het Grand Palais en het Petit Palais, is rijk gedecoreerd in art noveau-stijl.

 • Rue du Faubourg-Saint Honoré
  De Rue de Faubourg-Saint Honoré is één van de meest exclusieve straten van Parijs. Naast luxe winkels vind je hier ook het Élysée-paleis: de officiële residentie van de president van Frankrijk.

Tips Het Élysée