La Samaritaine

Vergane glorie aan de Seine

Vlak naast de Pont-Neuf staat het gebouw van wat tot 2005 het oudste en grootste warenhuis van Parijs was: La Samaritaine. De winkel werd geopend in 1869 door Ernest Cognacq, een koopman die zijn loopbaan begonnen was met het verkopen van dassen onder een parasol bij de Pont-Neuf. Rond 1900 gingen de zaken zó voor de wind, dat begonnen werd aan de bouw van het pand nu zo dominant naast de Seine staat. Het markante warenhuis werd in 2001 overgenomen door LVMH, een concern van luxemerken, waaronder Louis VuittonGuerlain en Dior. In juni 2005 sloot het warenhuis plotseling haar deuren. Het pand wordt nu verbouwd tot een hotel-, appartmenten- en kantoorcomplex, met wellicht ook enkele winkels.


La Samaritaine, Parijs

Foto: La Samaritaine, met op de voorgrond de Pont-Neuf


Openbaar vervoer

Metro

Metro 7 Metrostation Pont-NeufKaart: Locatie La Samaritaine


Praktische informatie

Adres

La Samaritaine
19 Rue de la Monnaie
75001 Paris

Website

projet.samaritaine.com


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van La Samaritaine vind je ook:

 • Didier Ludot
  De winkel van Didier Ludot is de grootste - en duurste - winkel voor vintage kleding in Parijs. Je vindt er kleding van oa. Chanel, Louis Vuitton en Yves Saint-Laurent.

 • Galerie Colbert
  Galerie Colbert is een overdekte passage uit 1827 in het 2e arrondissement. De passage bevat geen winkels meer, maar huist verschillende culturele instellingen.

 • Galerie Vivienne
  In de prachtige passage Galerie Vivienne uit 1823 vindt je winkels van onder andere Jean-Paul Gaultier en Yuki Torii en van hoedenmaakster Céline Robert.

 • Gare Châtelet - Les Halles
  Het Gare Châtelet - Les Halles is het grootste ondergrondse station ter wereld. Boven het station bevindt zich het winkelcentrum Forum des Halles.

 • La Fontaine Stravinsky
  Naast het Centre Pompidou, op de Place Igor Stravinsky, vind je de Stravinski-fontein - een prachtig kunstwerk, waar zowel jong als oud plezier aan zal beleven.

 • Louvre - Musée du Louvre
  Het Louvre is het grootste en bekendste museum van Parijs en het drukst bezochte museum ter wereld. Jaarlijks bezoeken bijna 10 miljoen mensen het museum.

 • Marché aux Fleurs
  De Marché aux Fleurs is een planten- en bloemenmarkt op en rond de Place Louis-Lépine op het Île de la Cité. De markt is elke dag, behalve op zondag, te bezoeken.

 • Marché des Oiseaux
  Elke zondag vind je op en rond de Place Louis-Lépine op het Île de la Cité de Marché des Oiseaux. Op deze markt bijzondere vogels en andere kleine huisdieren.

 • Notre-Dame de Paris
  De Notre-Dame is één van de bekendste landmarks van Parijs. De kerk werd gebouwd tussen 1163 en 1345 en is een beroemd voorbeeld van de gotiek.

 • Pont des Arts
  De Pont des Arts is populaire voetgangersbrug over de Seine. De brug dreigde in de zomer van 2014 te bezwijken onder het gewicht van bijna een miljoen love locks.

 • Pont Neuf
  De Pont Neuf is de oudste brug van Parijs. De brug bevindt zich in het hartje van Parijs en verbindt het Île de la Cité met beide oevers van de Seine.

 • Sainte-Chapelle
  Op het Île de la Cité vindt je naast de Notre-Dame nog een fraai voorbeeld van Gotische architectuur: de Sainte-Chapelle. De kapel maakte aanvankelijk deel uit van het paleis van koning Lodewijk IX.

 • Tour Jean sans Peur
  De Tour Jean sans Peur is een verdedigingstoren uit de Middeleeuwen. Het is het laatste overblijfsel van het Hôtel d'Artois, de residentie van de hertogen van Bourgondië.

Tips La Samaritaine