De Notre-Dame

Gotische kathedraal in het hart van Parijs

De Cathédrale Notre-Dame de Paris is één van de bekendste landmarks van Parijs. Je vindt de kerk op het Île de la Cité, het eiland dat het centrum van de stad vormt. De kerk, waarvan de eerste steen in 1163 werd gelegd, en die uiteindelijk voltooid werd in 1345, is één van de bekendste voorbeelden van de gotiek, een architectonische stroming waarin het voor het eerst mogelijk was om hoge plafonds en ramen te creëren door gebruik te maken van luchtbogen. De kerk is rijkelijk gedecoreerd met vele beelden en als monstertjes vormgegeven waterspuwers. De Notre Dame is ook de kerk waar Napoleon zichzelf in 1804 tot keizer kroonde.


Notre-Dame de Paris

Foto: De Notre-Dame de Paris

Verwoestende brand

In de vroege avond van 15 april 2019 brak er, waarschijnlijk als gevolg van restauratiewerkzaamheden, brand uit bij de torenspits van de kerk. Het gevolg was, dat een groot deel van het eeuwenoude - en dus kurkdroge - houten dak in vlammen opging. De stenen structuur kon door de brandweer worden gered. De dag na de brand pleitte de Franse president Emmanuel Macron voor een herbouw van de kathedraal.


Openbaar vervoer

Metro

Metro 4 Metrostation Cité

RER

RER B C Station Saint-Michel - Notre-Dame

 Kaart: Locatie Notre-Dame de Paris


Praktische informatie

Adres

Cathédrale Notre-Dame de Paris
6 Parvis Notre-Dame
Place Jean-Paul II
75004 Paris

Openingstijden

Dagelijks van 08:00-18:45 uur; op zaterdag en zondag tot 19:15

Website

www.notredamedeparis.fr


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Notre-Dame de Paris vind je ook:

 • Centre Pompidou
  Het Centre Georges-Pompidou is één van de meest opvallende gebouwen in Parijs. In het gebouw vind je onder andere het grootste museum voor moderne kunst in heel Europa.

 • Gare Châtelet - Les Halles
  Het Gare Châtelet - Les Halles is het grootste ondergrondse station ter wereld. Boven het station bevindt zich het winkelcentrum Forum des Halles.

 • Hôtel de Ville
  Een mooie stad verdient een mooi stadhuis. Dat is in Parijs zeker het geval. Het Hôtel de Ville is een indrukwekkend gebouw met een eveneens indrukwekkende geschiedenis.

 • La Fontaine Stravinsky
  Naast het Centre Pompidou, op de Place Igor Stravinsky, vind je de Stravinski-fontein - een prachtig kunstwerk, waar zowel jong als oud plezier aan zal beleven.

 • La Samaritaine
  La Samaritaine was ooit het grootste warenhuis van Parijs - tot het in 2005 plotseling haar deuren sloot. Nu wordt het verbouwd en krijgt het een nieuwe bestemming.

 • Marché aux Fleurs
  De Marché aux Fleurs is een planten- en bloemenmarkt op en rond de Place Louis-Lépine op het Île de la Cité. De markt is elke dag, behalve op zondag, te bezoeken.

 • Marché des Oiseaux
  Elke zondag vind je op en rond de Place Louis-Lépine op het Île de la Cité de Marché des Oiseaux. Op deze markt bijzondere vogels en andere kleine huisdieren.

 • Musée National d'Art Moderne
  Het Musée National d'Art Moderne is het grootste museum voor moderne kunst in Europa. Je vind het in het Centre Pompidou.

 • Panthéon
  Het Panthéon is een mausoleum voor belangrijke Fransen. In het indrukwekkende gebouw vind je de graven van onder andere Voltaire, Alexandre Dumas, Victor Hugo en Pierre en Marie Curie.

 • Pont Neuf
  De Pont Neuf is de oudste brug van Parijs. De brug bevindt zich in het hartje van Parijs en verbindt het Île de la Cité met beide oevers van de Seine.

 • Sainte-Chapelle
  Op het Île de la Cité vindt je naast de Notre-Dame nog een fraai voorbeeld van Gotische architectuur: de Sainte-Chapelle. De kapel maakte aanvankelijk deel uit van het paleis van koning Lodewijk IX.

Tips Notre-Dame de Paris