Panthéon

Laatste rustplaats voor beroemde Fransen

Het Panthéon is een neoclassiek gebouw midden in het Quartier Latin in Parijs. Qua architectuur  vertoont het duidelijke overeenkomsten met het Panthéon in Rome. Het gebouw was oorspronkelijk bedoelt als kerk, maar na de Franse Revolutie kreeg het een bestemming als mausoleum voor belangrijke Fransen. In het Panthéon vind je de cryptes en graven van onder andere de schrijvers Voltaire, Alexandre Dumas, Victor Hugo en Émile Zola, de filosoof Jean-Jacques Rousseau en de wetenschappers Pierre en Marie Curie.


Panthéon

Foto: In het Panthéon door Alex Proimos via Wikimedia (CC-BY 2.0)


Openbaar vervoer

Metro

Metro 7 Metrostation Place Monge

Metro 10 Metrostation Cardinal Lemoine

RER

RER B Station LuxembourgKaart: Locatie Panthéon


Praktische informatie

Adres

Panthéon
Place du Panthéon
75005 Paris, France\

Telefoon

+33 1 44 32 18 00

Openingstijden

Elke dag geopend.
Van 1 april t/m 30 september 30: 10:00 - 18:30 uur;
Van 1 oktober t/m 31 maart: 10:00 - 18:00 uur.

Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.

Website

pantheon.monuments-nationaux.fr


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Panthéon vind je ook:

 • Jardin du Luxembourg
  De tuinen rond het Palais du Luxembourg werden in het begin van de 17e eeuw aangelegd. Het is een populaire plek voor de inwoners van Parijs.

 • Marché aux Fleurs
  De Marché aux Fleurs is een planten- en bloemenmarkt op en rond de Place Louis-Lépine op het Île de la Cité. De markt is elke dag, behalve op zondag, te bezoeken.

 • Marché des Oiseaux
  Elke zondag vind je op en rond de Place Louis-Lépine op het Île de la Cité de Marché des Oiseaux. Op deze markt bijzondere vogels en andere kleine huisdieren.

 • Muséum National d'Histoire Naturelle (MNHN)
  Het Muséum National d'Histoire Naturelle (MNHN) is het nationale natuurhistorisch museum van Frankrijk. Het heeft één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld.

 • Notre-Dame de Paris
  De Notre-Dame is één van de bekendste landmarks van Parijs. De kerk werd gebouwd tussen 1163 en 1345 en is een beroemd voorbeeld van de gotiek.

 • Palais du Luxembourg
  Het Palais du Luxembourg werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd in opdracht van Maria de Medici. Nu huist het de Franse Senaat.

 • Sainte-Chapelle
  Op het Île de la Cité vindt je naast de Notre-Dame nog een fraai voorbeeld van Gotische architectuur: de Sainte-Chapelle. De kapel maakte aanvankelijk deel uit van het paleis van koning Lodewijk IX.

Tips Panthéon