Jardin du Luxembourg

Oase van rust in het hart van Parijs

De tuinen rond het Palais du Luxembourg werden in het begin van de 17e eeuw aangelegd. Het park beslaat een oppervlakte van ca. 23 hectare, waarvan ongeveer 21 hectare is opengesteld voor publiek. Het is een populaire plek voor de inwoners van Parijs, die er op zonnige weekenddagen massaal naar toe trekken om te genieten van de rust, de bloemen en fonteinen of om de kinderen te plezieren met de Carroussel of het Théâtre des Marionnettes (poppentheater). Door de week zie je vooral veel studenten in het park, op een bankje gebogen over hun studieboek.


Jardin du Luxembourg

Foto: Jardin du Luxembourg door Rdevany via Wikimedia (CC BY-SA 3.0)


Openbaar vervoer

Metro

Metro 4 10 Metrostation Odéon

RER

RER B Station LuxembourgKaart: Locatie Jardin du Luxembourg


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Jardin du Luxembourg vind je ook:

 • Marché des Oiseaux
  Elke zondag vind je op en rond de Place Louis-Lépine op het Île de la Cité de Marché des Oiseaux. Op deze markt bijzondere vogels en andere kleine huisdieren.

 • Musée du Luxembourg
  Het Musée du Luxembourg was het eerste museum dat voor het publiek toegankelijk was. Het museum wordt nu vooral gebruikt voor tentoonstellingen.

 • Palais du Luxembourg
  Het Palais du Luxembourg werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd in opdracht van Maria de Medici. Nu huist het de Franse Senaat.

 • Panthéon
  Het Panthéon is een mausoleum voor belangrijke Fransen. In het indrukwekkende gebouw vind je de graven van onder andere Voltaire, Alexandre Dumas, Victor Hugo en Pierre en Marie Curie.

 • Sainte-Chapelle
  Op het Île de la Cité vindt je naast de Notre-Dame nog een fraai voorbeeld van Gotische architectuur: de Sainte-Chapelle. De kapel maakte aanvankelijk deel uit van het paleis van koning Lodewijk IX.

Tips Jardin du Luxembourg