Palais du Luxembourg

Huis van de Franse senaat

Het Palais du Luxembourg werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd in opdracht van Maria de Medici. na de moord op haar man, koning Hendrik IV wilde ze niet meer in het Louvre wonen. Bij de keuze voor het ontwerp liet ze zich inspireren door het paleis waar ze haar jeugd doorbrtacht, het Palazzo Pitti in Florence. Ze verbleef echter maar kort in het Paleis, vanwege haar oppositie tegen de machtige kardinaal Richelieu.


Palais du Luxembourg

Foto: Palais du Luxembourg door Moonik via Wikimedia (CC-BY-SA 3.0)

Gevangenis, hoofdkwartier en conferentiezaal

Tijdens de Franse Revolutie was het paleis in gebruik als gevangenis. In de Tweede Wereldoorlog was het paleis het hoofdkartier van de Luftwaffe in Frankrijk. Sinds 1958 huist het gebouw de Franse Senaat. De tuinen van het paleis zijn vrij toegankelijk en in de orangerie vindt je het Musée du Luxembourg.


Openbaar vervoer

Metro

Metro 4 10 Metrostation Odéon

RER

RER B Station LuxembourgKaart: Locatie Palais du Luxembourg


Praktische informatie

Adres

Palais du Luxembourg
Rue de Vaugirard
75006 Paris

Telefoon

+33 1 42 34 20 00


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Palais du Luxembourg vind je ook:

 • Jardin du Luxembourg
  De tuinen rond het Palais du Luxembourg werden in het begin van de 17e eeuw aangelegd. Het is een populaire plek voor de inwoners van Parijs.

 • Marché des Oiseaux
  Elke zondag vind je op en rond de Place Louis-Lépine op het Île de la Cité de Marché des Oiseaux. Op deze markt bijzondere vogels en andere kleine huisdieren.

 • Musée du Luxembourg
  Het Musée du Luxembourg was het eerste museum dat voor het publiek toegankelijk was. Het museum wordt nu vooral gebruikt voor tentoonstellingen.

 • Panthéon
  Het Panthéon is een mausoleum voor belangrijke Fransen. In het indrukwekkende gebouw vind je de graven van onder andere Voltaire, Alexandre Dumas, Victor Hugo en Pierre en Marie Curie.

 • Pont Neuf
  De Pont Neuf is de oudste brug van Parijs. De brug bevindt zich in het hartje van Parijs en verbindt het Île de la Cité met beide oevers van de Seine.

 • Sainte-Chapelle
  Op het Île de la Cité vindt je naast de Notre-Dame nog een fraai voorbeeld van Gotische architectuur: de Sainte-Chapelle. De kapel maakte aanvankelijk deel uit van het paleis van koning Lodewijk IX.

Tips Palais du Luxembourg