Hôtel de Ville

Het stadhuis van Parijs

Een prachtige stad verdient natuurlijk ook een prachtig stadhuis. En dat is in Parijs zeker het geval. Het stadhuis, het Hôtel de Ville, is een indrukwekkend gebouw met paleisachtige proporties en architectuur. Een kijkje binnen nemen kan ook: het Hôtel de Ville is op afspraak te bezichtigen. En dat is zeker de moeite waard. Het heeft onder andere een prachtige bibliotheek. Ook worden er met enige regelmaat in en om het Hôtel de Ville met enige regelmaat tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd.


Hôtel de Ville

Foto: Hôtel de Ville

Geschiedenis

Het stadhuis is gebouwd op een plek die al eeuwenlang het bestuurlijke centrum was van de stad. Het huidige gebouw in Renaissance-stijl en werd voltooit in 1628. De bouw duurde bijna 100 jaar. In 1835 werd het uitgebreid met twee zijvleugels.

In 1871 werd het Hôtel de Ville flink beschadigd, nadat het in brand gestoken was tijdens de oproeren van de Commune van Parijs. Eigenlijk stonden alleen nog wat delen van de gevel overeind. De restauratie duurde bijna 20 jaar, van 1873 tot 1892. Hierbij werd de buitenkant zoveel mogelijk in oude luister hersteld, maar kreeg het binnen wel een andere indeling.

Het plein voor het stadhuis, het Place de l'Hôtel-de-Ville, is tegenwoordig een geliefde plek om te flaneren of even te zitten en te genieten van de prachtige fonteinen die er staan. In het verleden was het echter een beruchte plek vanwege de vele openbare executies die er plaatsvonden.Kaart: Locatie Hôtel de Ville


Openbaar vervoer

Metro

Metro 1 11 Metrostation Hôtel de Ville


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Hôtel de Ville vind je ook:

 • Centre Pompidou
  Het Centre Georges-Pompidou is één van de meest opvallende gebouwen in Parijs. In het gebouw vind je onder andere het grootste museum voor moderne kunst in heel Europa.

 • Gare Châtelet - Les Halles
  Het Gare Châtelet - Les Halles is het grootste ondergrondse station ter wereld. Boven het station bevindt zich het winkelcentrum Forum des Halles.

 • La Fontaine Stravinsky
  Naast het Centre Pompidou, op de Place Igor Stravinsky, vind je de Stravinski-fontein - een prachtig kunstwerk, waar zowel jong als oud plezier aan zal beleven.

 • Marché aux Fleurs
  De Marché aux Fleurs is een planten- en bloemenmarkt op en rond de Place Louis-Lépine op het Île de la Cité. De markt is elke dag, behalve op zondag, te bezoeken.

 • Marché des Enfants Rouges
  De Marché des Enfants Rouges is oudste overdekte markt van Parijs. Het aanbod bestaat voornamelijk uit groente, fruit en brood. Ook zijn er wat geimproviceerde terrassen.

 • Marché des Oiseaux
  Elke zondag vind je op en rond de Place Louis-Lépine op het Île de la Cité de Marché des Oiseaux. Op deze markt bijzondere vogels en andere kleine huisdieren.

 • Musée de la Magie
  Het Musée de la Magie is een museum dat gewijd is aan de goochelkunst. Het is gevestigd in de 16e-eeuwse kelders van het huis van de beroemde Marquis de Sade.

 • Musée National d'Art Moderne
  Het Musée National d'Art Moderne is het grootste museum voor moderne kunst in Europa. Je vind het in het Centre Pompidou.

 • Notre-Dame de Paris
  De Notre-Dame is één van de bekendste landmarks van Parijs. De kerk werd gebouwd tussen 1163 en 1345 en is een beroemd voorbeeld van de gotiek.

 • Sainte-Chapelle
  Op het Île de la Cité vindt je naast de Notre-Dame nog een fraai voorbeeld van Gotische architectuur: de Sainte-Chapelle. De kapel maakte aanvankelijk deel uit van het paleis van koning Lodewijk IX.

 • Tour Jean sans Peur
  De Tour Jean sans Peur is een verdedigingstoren uit de Middeleeuwen. Het is het laatste overblijfsel van het Hôtel d'Artois, de residentie van de hertogen van Bourgondië.

Tips Hôtel de Ville