La Grande Arche

Moderne versie van de Arc de Triomphe

De Grande Arche in de Parijse zakenwijk La Défense is één van de meest opvallende monumenten van Parijs. Dit vanwege de grootte, de vorm en de plaats waar de Arche zich bevindt. Hoe groot de Grande Arche is, zie je pas als je er vlakbij staat. Het is een enorme kubus van maar liefst 110x110x110 meter.

Je kunt de Grande Arche zien als een 20e eeuwse versie van de Arc de Triomphe. Die is trouwens vanaf de Grande Arche heel goed te zien: ze staan nl. op dezelfde lange rechte lijn, de Axe Historique, die door het Louvre, de Obelisque op de Place de la Concorde en de Champs Élysées loopt.

De kubus staat niet loodrecht op die as, maar in een kleine hoek. Dit was nodig omdat er onder de Grande Arche een groot metrostation ligt. Door de Arche iets te kantelen kon de massa beter verdeeld worden. Bijkomende voordelen zijn, dat de Arche nu in één lijn ligt met de Eiffeltoren, en dat de Arche meer diepte genereert wanneer je hem bekijkt vanaf de Champs Elysées.


La Grande Arche

Foto: De Grande Arche in La DéfenceKaart: Locatie Grande Arche


Openbaar vervoer

Metro

Metro 1 Metrostation La Défense - Grande Arche

RER

RER A Station La Défense

Tram

Tram 2 Halte La Défense

Translinien

Transilien L U Station La Défense


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van La Grande Arche vind je ook:

  • Esplanade de la Défense
    De Esplanade de La Défense is lange wandelboulevard die loopt van de Grande Arche in La Défense in de richting van de Arc de Triomphe.

Tips La Grande Arche