Place de la République

Plein van de Republiek

De Place de la République is een flink plein van bijna 35.000 m². Het ligt op de grens van het 3e, 10e en 11e arrondissement. Het plein wordt gedomineerd door een enorm bronzen standbeeld van Marianne, het symbool van de Franse republiek.


Place de la République

Foto: Place de la République

Plein van het volk

Het plein zelf is sinds 2013 alleen nog toegankelijk voor voetgangers - en daar wordt flink gebruik van gemaakt. Overdag en in de avonduren zie je er jonge jongens voetballen of skateboarden, doen sommigen er hun tai-chi-oefeningen en wordt er soms de tango gedanst. Rond het standbeeld van Marianne zitten mensen gezellig te kletsen en te kijken naar wat er om hun heen gebeurd.


Plein van rouw en protest

Na de aanslagen in Parijs in 2015 - in januari op Charlie Hebdo en in november op oa. café Le Carillon en club Bataclan - allemaal locaties in de directe nabijheid van het plein - werd de Place de la République de vanzelfsprekende plek waar mensen bijeenkwamen om samen te rouwen en te protesteren tegen deze aanslagen.


Openbaar vervoer

Metro

Metro 3 5 8 9 11 Metrostation RépubliqueKaart: Place de la République


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Place de la République vind je ook:

 • Canal Saint-Martin
  Het Canal Saint-Martin is een ruim 4 kilometer lang kanaal dat loopt van de Seine naar het Parc de la Villette. De omgeving is groen en pittoresk en leent zich zeer goed voor een wandeling.

 • Cirque d'Hiver Bouglione
  Het Cirque d'Hiver Bouglione is een overdekt circus. Het werd in 1861 geopend en is nog steeds in gebruik als circus, inclusief olifanten, clowns en acrobaten!

 • Gare de l'Est
  Vanaf Gare de l'Est rijden treinen naar het oosten van Frankrijk en bestemmingen in Luxemburg en Duitsland. Het is één van de oudste stations van Parijs.

 • Marché des Enfants Rouges
  De Marché des Enfants Rouges is oudste overdekte markt van Parijs. Het aanbod bestaat voornamelijk uit groente, fruit en brood. Ook zijn er wat geimproviceerde terrassen.

 • Musée Picasso Paris
  Het Musée Picasso Paris herbergt een grote collectie kunstwerken van de wereldberoemde kunstenaar Pablo Picasso.

Tips Place de la République