De Dôme des Invalides

Laatste rustplaats van Napoleon Bonaparte

De Dôme des Invalides is een koepelkerk die samen met de Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides deel uitmaakt van een groot complex van gebouwen dat ooit diende als onderkomen voorgewone veteranen: het Hôtel des Invalides. De kathedraal en koepelkerk vormen samen één geheel. De Dôme is zeer herkenbaar aan zijn met goud vergulde koepel, diie onder andere vanaf de Eiffeltoren goed zichtbaar is. Onder de dôme bevinden zich de tombes en graven van vele roemruchte Franse militairen, waaronder het praalgraf van Napoleon Bonaparte.


Dôme des Invalides, Parijs

Foto: Dôme des Invalides - Dennis Jarvis via Wikimedia (CC-BY-SA 2.0)


Openbaar vervoer

Metro

Metro 8 Station Invalides of La Tour Maubourg

Metro 13 Station Varennes

RER

RER C Station Invalides of Saint François-Xavier

Bus

Bus Lijn 28, 69, 82, 92, 63, 83, 83Kaart: Locatie Dôme des Invalides


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Dôme des Invalides vind je ook:

 • Musée de l'Armée
  Het Musée de l'Armée is een museum dat gewijd is aan het Franse leger. Het is gevestigd in het Hôtel des Invalides. Je vindt er oa. uniformen en wapens uit alle tijden.

 • Musée de l'Orangerie
  Het Musée de l'Orangerie is vooral bekend omdat je hier acht van de enorme Waterlelie-schilderijen van Monet kunt bekijken. Daarnaast ook werken van oa. Cézanne, Matisse, Renoir en Picasso.

 • Musée Rodin Paris
  Het Musée Rodin is geheel gewijd aan de werken van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Je vindt er oa. het wereldberoemde beeld 'De Denker'.

 • Pont Alexandre III
  De Pont Alexandre-III is één van de bekendste bruggen van Parijs. De brug, die het Hôtel des Invalides verbindt met het Grand Palais en het Petit Palais, is rijk gedecoreerd in art noveau-stijl.

Tips Dôme des Invalides