Gare Montparnasse

Station voor treinen richting het westen

Vanaf het Gare Montparnasse vertrekken de treinen richting het westen en zuidwesten van Frankrijk. Bestemmingen zijn o.a. Bordeaux, La Rochelle, Le Mans, Nantes, Toulouse en Tours. Ook vertrekt vanaf dit station de Transilien-trein naar Versailles.

Het station werd al in 1840 geopend, maar daar is aan de buitenkant niets meer van te zien: het station werd in 1969 verbouwd tot wat het nu is - een grote blokkendoos.


Gare Montparnasse

Foto: Gare Montparnasse door T. Efhtimiadis via Wikimedia (CC BY SA 2.0)Kaart: Gare Montparnasse


Openbaar vervoer

Metro

Metro 4 6 12 13 Metrostation Montparnasse - Bienvenüe

Translinien

Transilien Station Gare Montparnasse

Het treinongeluk op Gare Montparnasse

Het oude Gare Montparnasse is nog steeds bekend vanwege een beroemd treinongeluk dat er plaatsvond in 1895. Een is een klassiek voorbeeld van de Wet van Murphy, die zegt dat alles wat mis kán gaan, ook mis zál gaan.

Op 22 oktober 1895 had de trein uit Granville vertraging opgelopen. De machinist probeerde dit goed te maken, maar reed daardoor met te hoge snelheid het station in. Vervolgens weigerden ook nog eens de remmen van de stoomlocomotief, met als gevolg dat de trein door zowel het stootblok als de buitenmuur brak. De foto van het ongeluk is wereldberoemd en mag ook op deze pagina niet ontbreken:


Het treinongeluk op Gare Montparnasse

Foto: Het treinongeluk op Gare Montparnasse in 1895


Bezienswaardigheden in de buurt

Op minder dan 1km (max. 15 minuten lopen) van Gare Montparnasse vind je ook:

  • l'Adresse - Musée de la Poste
    Het Musée de la Poste is gewijd aan alles wat met post te maken heeft. Van postkoetsen tot postzegels - je vindt het in dit museum.

  • Tour Montparnasse
    De Tour Montparnasse is een 210 meter hoge wolkenkrabber in de wijk Montparnasse. Velen noemen het het lelijkste gebouw van Parijs.

Tips Gare Montparnasse