De stations van Parijs

Treinknooppunt met bijzondere overstap

Parijs is het belangrijkste treinknooppunt van Frankrijk. Maar wat Parijs als knooppunt extra bijzonder maakt, is, dat de belangrijkste stations allemaal zg. kopstations zijn: het eindpunt van een treinlijn.

Wil je bijvoorbeeld per trein vanaf Nederland via Parijs naar Barcelona rijden, dan betekent dat, dat je, nadat je bent uitgestapt op station Gare du Nord, je per metro/rer/bus of taxi door Parijs moet rijden om vervolgens op één van de zuidelijke stations, Gare d'Austerlitz of Gare de Lyon, de trein naar Barcelona te pakken.

Dat klinkt allemaal reuze vervelend en omslachtig, maar je kunt de situatie natuurlijk ook gebruiken om tijdens je reis even een stukje Parijs mee te pikken. Plan gewoon een extra dagje in en geniet van Parijs. Zo heeft elk nadeel ook z'n voordeel!


Stations Parijs


Kaart: De stations van Parijs

De treinstations van Parijs

Gare d'Austerlitz
Vanuit het Gare d'Austerlitz vertrekken treinen richting het zuidwesten van Frankrijk en naar Spanje. Momenteel wordt het station gereedgemaakt voor TGV-treinen.

Gare de l'Est
Vanaf Gare de l'Est rijden treinen naar het oosten van Frankrijk en bestemmingen in Luxemburg en Duitsland. Het is één van de oudste stations van Parijs.

Gare de Lyon
Vanaf het Gare de Lyon vertrekken treinen richting het zuiden en oosten van Frankrijk en naar bestemmingen in Zwitserland, Duitsland, Italië en Spanje.

Gare du Nord
Vanaf Gare du Nord vertrekken treinen naar het noorden van Frankrijk en naar België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Het is één van de drukste stations ter wereld.

Gare Montparnasse
Vanaf het Gare Montparnasse vertrekken de treinen richting het westen en zuidwesten van Frankrijk. Ook vertrekt vanaf dit station de Transilien-trein naar Versailles.

Gare Saint-Lazare
Vanaf Gare Saint-Lazare vertrekken treinen richting het westen van Frankrijk. Het station was een geliefd onderwerp van kunstenaars uit de 19e eeuw, waaronder Claude Monet.

Tips De stations van Parijs